TIJD VOOR REFLECTIE?

We leven in een tijd waarin reflecteren niet tot de dagelijkse bezigheden behoort. Werken, werken, werken, met een beetje geluk ook sporten, met mensen afspreken, veel praten, beetje tv kijken, misschien eens iets lezen, druk druk druk. Ons agenda zit vol met zaken die niet noodzakelijk tot reflectie leiden, en misschien is dat jammer.

Als coach ontmoet ik dagelijks mensen die ik met enkele eenvoudige vragen begeleid in een reflectietraject dat ze alleen niet zouden aanvatten en al helemaal niet op een gestructureerde en constructieve manier zouden afmaken. Wie zet zich regelmatig een uur of zelfs twee uur na mekaar neer om enkel maar na te denken? Geen boek, pen of papier, geen tv, niemand om mee te praten, enkel maar jezelf om mee van gedachten te wisselen: weinigen van ons doen het spontaan of vinden dit evident. Een coach helpt je in dat reflectieproces en brengt licht in een soms duistere situatie, soms niet eens al te duister, maar soms slaag je er alleen niet in om het kluwen te ontwarren.

We staan misschien al te weinig stil bij de belangrijke dingen en daardoor verliezen we uit het oog wat echt belangrijk is voor onszelf, en hechten we te veel belang aan wat misschien slechts bijkomstig is. Een coach kan je helpen om die hersenspinsels duidelijk te krijgen.

Een coach is een klankbord, maar meer nog kan die een aanzet geven om dieper over de dingen na te denken, andere inzichten te verwerven en vooral ook actie te nemen om zaken aan te pakken.